Jak na skryté nošení IWB

Setkali jste se už se zkratkou CCW? Tři písmena velkého významu pro každého, kdo pravidelně nosí svou zbraň. Pokud už patříte do střelecké komunity pravděpodobně tušíte, co tato americká zkratka znamená. CCW nebo Concealed - carry - weapon znamená nošení skryté zbraně. Představuje praktiky nošení zbraně na veřejnosti skrytým způsobem. Každá země má tyto praktiky nošení zbraně dané zákony a povoleními, které se částečně liší. V některých zemích se totiž za zbraň považuje i nůž či slzný sprej - kaser. Dnes to ale nebude o zákonech. Bude to o možnostech, které nám skryté nošení přináší.

,, Z osobních zkušeností doporučuji, před vycestováním do zahraničí, abyste se seznámili s danými zákony. V některých zemích je zakázán nůž, či slzný sprej - kaser. Vyhnete se tak zbytečným nepříjemnostem. "

CCW v našej taktickej taške G101 by Knajflover

Skryté nošení

Sice se nejedná o,, raketovou "vědu, ale já k systému skrytého nošení přistupuji komplexně. Je to věc, která mi možná zachrání život. Lidé, kteří mě znají vědí, že beru zbraň pouze jako nástroj sebeobrany. Ale samotný nástroj pro efektivní sebeobranu nestačí. Je to o materiální, fyzické a psychické přípravě. Moje rovnice by se dala pojmenovat jako:

Sebeobrana, bojová umění nebo sporty + fyzický trénink + trénink na střelnici + zdravověda + psychická příprava + právník / právní povědomí = základní prvky úspěšné sebeobrany (třeba si uvědomit, že v reálné situaci pokud si pachatel zvolí místo, čas a způsob vaše šance nebudou více než 50%).

,, Neznalost zákona neomlouvá "

Zbraň môžete nosiť skrytú v opaskovom puzdre A105 FALCON, alebo v ľadvinke na skryté nosenie G120


Pojďme ale od jednodušších věcí ke složitějším. Nato abyste dokázali reálně zvládnout kompromitující situaci musíte mít zbraň v kvalitním pouzdře, abyste na ni mohli spolehnout. Ano kvalitní pouzdro vám zajistí, že zbraň vám nevypadne a vždy ji najdete tam, kde má být. Tasení bude efektivnější a vy získáte drahocenný čas na reakci. Takže jaké možnosti nám přináší systém skrytého nošení?


Skryté nošení nám nabízí několik možností. Opaskové pouzdra IWB (zevnitř - opasku), OWB (zvonku- opasku), Belly Bands (gumové pásy), Shoulder (podpažní), Ankle (kotníkové), Pocket (kapesní), různé tašky, kapsičky či ledvinky. U žen jsou také specifické možnosti jako tzv. Thigh pouzdra (podvazkové) nebo Bra (pod-halenkové) pouzdra. Postupně si představíme všechny možnosti. Dnes se ale zaměříme na IWB.

IWB Carry

Čo to znamená? Čo sa skrýva pod touto skratkou? Aké sú výhody a nevýhody nosenia IWB puzdier? Prečo patria medzi najobľúbenejšie typy puzdier? Aké sú ich možnosti – čo nám ponúka tento systém? Tak toto je len niekoľko otázok, ktoré si postupne zodpovieme.

,,Na účinnú sebaobranu nestačí len vlastniť zbraň. Nestačí mať len kvalitné puzdro. Musíte trénovať...“

Firm Belly Band


IWB je zaužívaná skratka z angl. Inside the Waist Band, čiže ,,vo vnútri pása“. Predstavuje vnútorný systém nosenia zbrane – puzdro sa nachádza medzi spodným prádlom a nohavicami. K opasku bývajú najčastejšie prichytené kovovým klipom, sponou alebo prackou. Komfort nosenia pri IWB nezáleží len na kvalite a materiáli samotného puzdra, ale aj na jeho pozícii a zvyku. Nemalú rolu zohráva aj samotná zbraň – veľkosť a váha. Každopádne IWB puzdrá sú ideálnym riešením pre ľudí, ktorý hľadajú bezpečný a efektívny systém skrytého nosenia. Puzdra IWB patria k najobľúbenejším typom.

Najväčšie Pozitíva

Nenápadnosť. IWB puzdra ponúkajú možnosť mať pri sebe zbraň, čo najnenápadnejšie. Samozrejme záleží od veľkosti zbrane a pozície puzdra na tele.

Bezpečnosť. Bezpečnosť najviac ovplyvní užívateľ zbrane. Tasenie a zapuzdrenie je vec drilu. Zbraň máte ale vždy pri sebe na rozdiel od rôznych kapsičiek či taštičiek

Tasenie. Nie je veľký časový rozdiel v tasení zbrane medzi IWB a OWB (za rovnakých podmienok keď máte zbraň skrytú len pod tričkom)

Široká škála možností. Oproti Shoulder (podpažným) puzdrám ponúka IWB širokú škálu možností materiálu a variabilitu strihu.

Najväčšie Negatíva

- Pozícia puzdra. V určitých pozíciách dochádza k tomu, že zbraň vám mieri na vaše telo. Napr. na ,,12 hod.“ pri šoférovaní. Zároveň však ide o najlepšiu a najefektívnejšiu pozíciu.

Nastavenie mysle. Skryté nosenie so sebou prináša otázku... ,,Nosiť náboj v komore?“ Ale toto si každý musí zodpovedať sám.

Tasenie z Appendix puzdra A110 Harrier na 12 hodine v podaní NDP Armory

Ako vybrať ideálne IWB puzdro?

Úprimne žiadne ideálne puzdro neexistuje. Záleží od individuálnych potrieb a požiadaviek človeka. Od možností a situácií na ktoré puzdro potrebuje. Najideálnejšia je kombinácia viacerých puzdier, ale o tom v inom článku. Každopádne minimálne jedno IWB puzdro na zbraň vám odporúčam. Aby ste si vedeli  vybrali to najlepšie pre vás, musíte si zodpovedať nasledovné otázky.

  1. Z akého materiálu

Ako sme si už povedali, IWB puzdra partia k najviac používaným typom a preto existuje veľa dizajnových a materiálových variácii. Medzi najpoužívanejšie materiály patrí koža, kydex a nylon. Takže toto bude prvá otázka, ktorú si pri výbere IWB puzdra musíte položiť.

Koža

Koža je tradičnou voľbou, je to trvácny materiál a pri správnej starostlivosti vám vydrží po celú dobu životnosti zbrane. Zároveň je jeho povrch ale upravený lakom takže nie je pri ňom taká cirkulácia vzduchu ako u nylonového puzdra. Absorbuje časť potu, čo môže zmeniť povrchový vzhľad materiálu a vytvoriť peknú patinu.

Kožené IWB puzdra podľa produktových rád, zľava: BASIC, COMFORT, PREMIUM

Nylon

Na IWB puzdra je to z pohľadu komfortu nosenia najideálnejší materiál. Je mäkký, ľahký, odolný voči poškrabaniu, lepšie absorbuje pot a je pohodlný na nosenie. Niektorý výrobcovia používajú 3D materiál, ktorý umožňuje cirkuláciu vzduchu, takže puzdro dýcha a potenie je minimálne. Dokonca sa dnes na trhu objavujú novinky, kde prichádza ku kombináciu nylonu a iných materiálov. Ako prvá s tým prišla spoločnosť Falco Holsters. V podstate vytvorili - spojili výhody nylonu, kože a plastu. Spojením týchto materiálov si puzdrá dokážu zachovať svoj tvar, čo v praxi znamená, že umožňujú ľahšie a rýchlejšie zapuzdrenie. Navyše ponúkajú aj integrovanú plastovú vodiacu lištu na ochranu mieridiel.

Nylonové IWB puzdra podľa produktových rád, zľava: BASIC, CLASSIC, PREMIUM

Kydex

Kydex je najmenej pohodlná voľba materiálu na vnútro opaskové puzdro. Na druhej strane sú to najbezpečnejšie puzdra. Sú samosvorné a zbraň držia na mieste. Rovnako tasenie a zapuzdrenie zbrane je rýchle a bezpečné, kydex si drží svoj tvar a aj prázdne puzdro je plne otvorené. Nosenie IWB kydexového puzdra je z počiatku značne diskomfortné, ale dá sa na to časom zvyknúť.

Kydexové IWB puzdra môžu byť kompaktné (A901 vľavo) alebo obsahovať priestor na zásobník (A904 vpravo)

Hybrid

V poslednom období sa čím ďalej, tým viac objavujú aj tvz. hybridné puzdrá. Jedná sa napríklad o spojenie kože, kydexu alebo nylonu. Kedy koža ako komfortnejší materiál predstavuje platformu na telo a kydex tvorí ,,šachtu“ na zbraň. Takýmto spôsobom vznikajú veľmi zaujímavé a funkčné typy puzdier. Obvykle sú ale väčšie, pretože obsahujú niekoľko častí vyrobených z rôznych materiálov, ktoré je potrebné spojiť.

Spojenie koženej platformy a kydexového puzdra ponúka vysokú odolnosť a extra pohodlie.
  1. Poistka

Pri IWB puzdrách poistku spravidla nenájdete. Je to hlavne kvôli časovej efektivite. Aby bolo tasenie v prípade potreby čo najrýchlejšie. Pri kydexových alebo kožených puzdrách sa ale môže vyskytovať tzv. retenčná skrutka, ktorou sa regulujete odpor pri tasení.

Uchytenie

Medzi najpoužívanejšie typy úchytov o opasok sa používa tzv. prevlečka, oceľová spona, prípadne tuckable systém, ktorý umožní vložiť pred puzdro a zbraň do nohavíc aj košeľu či tričko. Čím je puzdro širšie, tým lepšie sedí na opasku a priľne k telu. Dôležitá vec, ktorú určite nepodceňujte je aj správny výber opasku. Najčastejšie sa používajú 40mm a 50mm opasky z kože, neoprénu, nylonu alebo rôzne variácie napr. nylon vystužený plastom a pod.

Kožená platforma, kydexové puzdro a nylonový opasok. Akúkoľvek kombináciu zvolíte, dôležité je, aby puzdro sedelo ako uliate. Photo: Instructor Zero
  1. Typ púzdra

Každému z nás sa páči niečo iné. Preto je výber typu puzdra veľmi individuálny. Každopádne je veľmi dôležité aby bolo dané puzdro vyrobené na mieru Vašej zbrane. Pre efektívne tasenie je potrebné aby ste zbraň chytili správne na prvý krát, preto musí byť puzdro vyrobené tak, aby v ňom zbraň držala pevne a v správnej pozícii. Preto je pri IWB puzdrách dôležité, aby boli vyrobené presne na mieru Vašej zbrane. V prípade nesprávneho puzdra a následne zlého úchopu vás to môže v krízovej situácii stáť čas a vaša sebaobrana bude neúčinná.

  1. Spôsob nosenia

Pri IWB puzdrách sa najčastejšie používa niekoľko spôsobov nosenia z pohľadu pozície na tele. Tak ako sme si povedali v predchádzajúcom článku, kde sme si to podrobne rozobrali. Pre IWB je ideálne nosenie od 11.hod – 3.hod (pozícia 12 hodín predstavuje pracku opasku, 3 hodiny predstavujú pravý bok u pravákov)

  1. Sweat guard (chránič potu)

Pri IWB je skoro štandard Sweat guard, ktorý je predĺženou časťou puzdra na zadnej strane, ktorá sa tiahne k okraju záveru zbrane. Jeho hlavnou úlohou je brániť priamemu kontaktu zbrane a pokožky. Udržuje vlhkosť (ale napr. aj olej - mazivo) mimo pokožky, košele, trička. Pri niektorých typoch puzdier však Sweat Guard nie je z pohľadu dlhodobého nosenia komfortný.

zľava: Basic Nylon IWB puzdro A501 bez Sweat Guardu, vpravo Classic Nylonové puzdro A702 so Sweat Guardom

Záver

A posledná rada na záver. Ak ešte len plánujete kúpu zbrane na celodenné nosenie, zvážte aj veľkosť a váhu zbrane. A ako som už vyššie spomínal, odporúčam ku každej zbrani minimálne jedno IWB puzdro. Áno aj tu bude platiť cena = kvalita. Ale bude to kvalita, na ktorú sa môžete v prípade potreby naozaj spoľahnúť. A budete vedieť, že zbraň bude vždy tam, kde má byť.

Snáď sa mi podarilo vám zodpovedať na všetky otázky ohľadne IWB puzdier, tak aby ste sa dokázali rozhodnúť, ktoré puzdro je pre vás najlepšie.

Mgr. Michal Bernadič




Pokud se Vám líbil náš blog, případně víte napsat lepší o nějakém zajímavém obsahu, kontaktuje nás prosím sem. Rádi ho zveřejníme!


Katarina Zacharova

director

Byl pro vás tento článek užitečný?
Sdílejte ho s přáteli.