Jaké typy pouzder na zbraně vyrábíme

Spôsob nosenia zbrane má zásadný vplyv na efektívnosť jej použitia a pre každú situáciu je vhodný iný typ puzdra. Preto máme v ponuke tak veľa modelov a materiálov z ktorých sú puzdra vyrobené. Kritériá na výber sú aj osobná preferencia a pohodlie pri nosení zbrane.

1. Puzdra pre skryté nosenie

Puzdra pre skryté nosenie sú najlepšou voľbou ak chcete nosiť zbraň pod tričkom, svetrom alebo podobným typom odevu.

Opasok nohavíc drží puzdro na ich vnútornej strane pri tele a stabilizuje ho, vrchný odev zakrýva pažbu zbrane.

Tasenie zbrane je rýchle a efektívne, keďže zbraň je vo vhodnej výške a je otočená zvislo k opasku. Keď si natrénujete tasenie s odhrnutím vrchného ošatenia, tasenie je porovnateľne rýchle s klasickým opaskovým puzdrom.

Vnútorné puzdra majú integrovanú ochranu na oddelenie zbrane od tela, aby sa chladná, špinavá alebo naolejovaná zbraň nedostala do styku s pokožkou a jej nosenie bolo pohodlné. Samozrejme vnútorné puzdra vyrábame zo všetkých dostupných materiálov a môžete si vybrať medzi pohodlným nylonom, trvácnou a klasickou kožou alebo pevným kydexom.

Z pohľadu komfortu je jednoznačnou voľbou nylon, pretože je mäkký, ľahký a pohodlný na nosenie, absorbuje pot tela a je odolný voči poškrabaniu. Náš 3D materiál umožňuje cirkuláciu vzduchu, takže puzdro dýcha a potenie je minimálne.

Koža je tradičnou voľbou, je to trvácny materiál a pri správnej starostlivosti vydrží po celú dobu životnosti zbrane. Zároveň je jeho povrch ale upravený lakom, nie je pri ňom možná taká cirkulácia vzduchu ako u nylonového puzdra a teda absorbuje časť potu, čo môže zmeniť povrchový vzhľad materiálu a vytvoriť patinu.

Kydex je najmenej pohodlná voľba materiálu na vnútro opaskové puzdro, pretože pri tele nosíte tvrdý plast. Na druhej strane je najviac bezpečný, puzdro je samosvorné a tým istí zbraň na mieste, čo nylonovéa kožené puzdro neponúka. Rovnako zapuzdrenie zbrane je rýchle a bezpečné, kydex si drží svoj tvar a aj prázdne puzdro je plne otvorené.

Puzdra pre skryté nosenie na vnútornej strane nohavíc môžu byť o opasok uchytené obvykle oceľovou sponou, ktorá sa dá rýchlo odopnúť, alebo opaskovou prevlečkou, prípadne tuckable systémom, ktorý umožní vložiť pred puzdro a zbraň do nohavíc aj košeľu.

2. Opaskové puzdra

Puzdra pre nosenie na vonkajšej strane nohavíc sú najviac populárnym spôsobom nosenia zbrane. So zameraním na rýchle a efektívne tasenie je tento spôsob nosenia zbrane najlepší. V závislosti na ktorom mieste na páse nosíte zbraň, máme v ponuke príslušné puzdra.

Nosenie kolmo na boku, kde je zbraň v 90 stupňovom uhle k opasku. Ruka sadne presne na pažbu zbrane a tasenie je zvislo nahor.

Nosenie mierne vzadu s malým uhlom predklonenia zbrane. Čím viac vzadu k oblasti krížov chcete nosiť zbraň, tým musí byť jej uhol predklonenia väčší aby bolo možné tasenie. Tento spôsob nosenia je vhodný ak máte na sebe sako, rozopnutú bundu alebo podobný zvršok ktorý zakryje puzdro so zbraňou.

Nosenie zbrane v oblasti krížov zakryje zbraň najlepšie, no jej nosenie nie je pohodlné a tasenie možné napríklad pri sedení, šoférovaní alebo obmedzenom priestore pre pohyb.

Nosenie cross draw, teda na ľavej strane brucha u praváka a tasenie krížom cez telo je viditeľné nosenie, dráha tasenia zbrane je dlhá a nie efektívna. Na druhú stranu je jediným možným v oblasti pásu napríklad pri sedení a šoférovaní kedy je zbraň dobre k dispozícii a nosenie je pohodlné.

Pretože opaskové puzdra sú najviac používaným typom, ponúkame ich v najviac variáciách či už dizajnom alebo materiálmi. Zaistenie zbrane je obvykle palcovou poistkou (pásiky spojené zapínacím gombíkom, odisťujúsa potlačením palca), lúčkovou poistkou (manuálna poistka ktorú je potrebné zatlačiť, drží zbraň o lúčik) alebo sťahovacím systémom (retenčnou skrutkou ktorou si regulujete odpor pri tasení). Opaskové puzdro môže byť uchytené o opasok prevlečkou, oceľovou sponou alebo pádlom. Čím je puzdro širšie, tým lepšie na opasku sedí a je priľnuté k telu.

Pri opaskových puzdrach je dôležité, aby boli vyrobené presne na mieru Vašej zbrane. Pre efektívne tasenie je potrebné aby ste zbraň chytili správne na prvý krát, preto musí byť puzdro vyrobené tak, aby v ňom zbraň držala pevne a v správnej pozícii. V prípade nesprávneho puzdra a následne nesprávneho úchopu môže byť použitie zbrane neskoré a sebaobrana by tým bola ohrozená.

3. Gumené pásy

Gumené pásy pre skryté nosenie zbrane sú najlepším spôsobom nosenia pri cvičené, behu alebo situáciách keď máte voľný odev, nie nohavice s opaskom ktoré by držali puzdro so zbraňou. Gumené pásy sú elastické, pohodlné, obopnú presne telo a môžu byť nosené na tele alebo na vrchnej strane nohavíc, voľných nohavíc, atď. Najnovšie modely majú vylepšenú cirkuláciu vzduchu a membránu pre odvetranie potu.


Okrem držiaku na zbraň, gumené pásy majú ďalšie držiaky na zásobníky a puzdro na doklady a všetko potrené na jednom mieste. Tasenie zbrane je rýchle, no vyžaduje cvik. Zasunutie zbrane do puzdra je pomalšie ako u bežného puzdra. Zbraň je v puzdre zvislo k telu.

Je dôležité mať na pamäti, že gumené pásy sú časťou odevu, preto je ich životnosť kratšia ako u bežného puzdra. Na druhej strane sú najpohodlnejším spôsobom nosenia zbrane.

4. Podpažné puzdra

Podpažné puzdra boli v minulosti trendom pri skrytom nosení zbrane. Nahradili ich vnútro opaskové puzdra, z ktorých je tasenie rýchlejšie a zbraň je viac spojená s telom.

Tento typ puzdra je uchytený na podpažný postroj z vrchnej strany a na nohavice zo spodnej strany. Napriek tomu sa nedá zabrániť miernemu horizontálnemu pohybu od tela pri pohybe. Keďže zbraň by mala byť spojená s telom čo najpevnejšie, tento spôsob nosenia zbrane nie je najlepším.

Podpažné puzdra vyrábame z nylonu alebo z kože. Buď puzdro so závesom samotné alebo s protiváhou, ktorou môže byť puzdro na zásobníky, rýchlo nabíjač alebo iné doplnky.

Podpažný záves má za úlohu okrem úchytu aj rozložiť hmotnosť zbrane a protiváhy a preto musí byť správne nastavený. Všetky závesy, či už jedno alebo dvojramenné (krížové) majú túto možnosť.

5. Kotníkové puzdra

Dobrá možnosť ako nosiť záložnú zbraň. Takéto puzdra sú vyrobené z ľahkého nylonu a odporúčame toto nosenie iba pre malé a ľahké zbrane. Tasenie zbrane je komplikované, pomalé a vyžaduje cvik.5. Kotníkové puzdra


6. Stehenné puzdra

Stehenné, alebo taktické puzdra, sú najlepšie ak môžete nosiť zbraň viditeľne, alebo ste v situácii kedy je to možné. Nosenie a tasenie je podobné kolmým opaskovým puzdram, len zbraň je nižšie na stehne. Vhodné nosenie sekundárnej zbrane pri taktickej streľbe alebo v prírode s bundou kedy nie je možné dostať sa k opaskovému puzdru.

Stehenné puzdra je možné mať vyrobené z nylonu alebo plastu. Čím je puzdro tvrdšie, tým je lepšie tasenie a nosenie.

7. Tašky pre skryté nosenie zbrane

Tieto tašky sú aktuálnym trendom pre skryté nosenie zbrane. Sú odpoveďou dnešnému životnému štýlu, kedy chceme mať všetky osobné veci na jednom mieste spolu so zbraňou a zároveň mať možnosť rýchleho tasenia zbrane a nenápadného obalu civilne vyzerajúcej tašky.

Navrhujeme ich v prvom rade pre rýchle tasenie zbrane, čo je najdôležitejšou vlastnosťou. Potrebné je tasenie cvičiť, pretože je iné ako pri opaskových alebo podpažných puzdrach. Každá taška má iný otvárací/trhací systém. Nosí sa na opačnej strane tela ako je silná ruka.

Ak ste pravák, tašku nosíte krížom cez plece na ľavej strane. Slabou rukou držíte tašku, silnou rukou trhnete pre jej otvorenie a tasíte zbraň.

Vyrábame ich z nylonu v taktickom vzhľade alebo vo viac civilne vyzerajúcich dizajnoch. Rovnako sú k dispozícii aj modely z kože.

Všetky typy puzdier môžu byť využité efektívne iba ak tasenie z nich máte nacvičené a zoznámite sa s použitím každého puzdra alebo tašky. Tak ako pri častej zmene zbrane jej použitie cvičíte, je potrebné nacvičiť aj zmenu typu puzdra.

Pokud se Vám líbil náš blog, případně víte napsat lepší o nějakém zajímavém obsahu, kontaktuje nás prosím sem. Rádi ho zveřejníme!

Róbert Kováč

Byl pro vás tento článek užitečný?
Sdílejte ho s přáteli.